Voor en na verbouwing: Dorpsstraat 31, Enter
·

Voor en na verbouwing: Dorpsstraat 31, Enter

Nu ons project aan de Dorpsstraat 31 in Enter is afgerond, is het ook weer tijd voor één van de leukste onderdelen van een verbouwing: terugblikken. En dat doen we – zoals altijd – met voor en na foto’s.

Exterieur

Het is een markant pand op de hoek Dorpsstraat/Horstinksteeg. We wilden dan ook niet al te veel veranderen aan het exterieur, maar na bijna 70 jaar was er wel een behoorlijke renovatie nodig. Zo hebben we bijvoorbeeld alle buitenkozijnen, ramen en deuren vervangen. Wel mét behoud van de originele stijl. Ook de authentieke louvre-luiken zijn na restauratie in de schilderswerkplaats teruggekeerd. Om het plaatje af te maken, is er een rij hortensia’s voor het huis geplant.

Tuin

Aan de achterzijde hebben we de grootste transformatie gerealiseerd. Voorheen was er namelijk helemaal geen tuin! Onze oplossing was drastisch: we hebben de bestaande aanbouw van ca. 50 m2 volledig gesloopt. Het lijkt misschien zonde om zoveel vierkante meters te slopen, maar wij staan nog steeds versteld van het resultaat. Binnen is er nog meer dan genoeg woonoppervlak. En buiten? Daar is nu een heerlijke, besloten stadstuin met de hele dag zon. Er zijn twee terrassen aangelegd, waarbij de achterste ook als oprit kan worden gebruikt, en in de hele tuin word je omgeven door groen.

Hal

Vanuit de nieuwe voordeur stap je binnen in een compacte hal. De ruimte is hier beperkt en vooral functioneel, dus dit was niet de plek voor grootse veranderingen. Maar met o.a. nieuw stucwerk en schilderwerk is deze hal nu toch een frisse binnenkomer!

Woonkamer

Aan de voorzijde van het huis vind je de woonkamer. Eerst waren hier twee kamertjes, in gebruik als zitkamer en slaapkamer. Wij hebben de wand verwijderd, zodat er één grote ruimte is ontstaan. Dat betekende ook dat we de originele schouw moesten slopen, helaas. Maar het resultaat is het absoluut waard: een ruime, sfeervolle en vooral lichte woonkamer met volop indelingsmogelijkheden.

woonkeuken

Het is de ruimte waar wij persoonlijk het meest trots op zijn: de woonkeuken. Niet alleen vanwege de prachtige keuken en fijne sfeer, maar ook door al het werk dat hier is verzet. We hebben de betonvloer uitgegraven en vervangen, de schouw en vaste kast gesloopt, een opening naar een koffienisje gemaakt, een doorgang naar de woonkamer én de nieuwe aanbouw gecreëerd, het plafond verlaagd (zodat leidingwerk, elektra en verlichting kon worden weggewerkt) en tot slot de grootste ingreep: we hebben openslaande deuren naar de tuin geplaatst. Wat een verschil!

Bijkeuken

Oké, met deze voor en na foto’s smokkelen we misschien een beetje. De bijkeuken (en ook het toilet daarachter) is namelijk helemaal nieuw. Nadat we de bestaande aanbouw hadden gesloopt, zoals je hierboven hebt kunnen zien, hebben we een nieuwe aanbouw gerealiseerd. Met ca. 10 m2 is de nieuwe aanbouw wel een stuk kleiner dan zijn voorganger, zodat er voldoende ruimte overblijft voor de tuin.

Overloop

Op het eerste gezicht is er niet zo veel verschil op de overloop, maar schijn bedriegt. We hebben namelijk bijna de hele verdieping opnieuw opgebouwd – alleen de stenen wanden rondom de trap zijn blijven staan. Verder zijn alle binnenwanden en deurkozijnen nieuw, het dak is geïsoleerd en er zijn nieuwe plafonds geplaatst. En natuurlijk is ook de afwerking geheel nieuw: stucwerk, vloeren, aftimmeringen, schilderwerk, deurbeslag, etc.

Master bedroom

De grootste slaapkamer is aan de achterzijde van het huis gecreëerd. En deze kamer heeft iets heel bijzonders: het plafond is open gelaten, zodat je zo tegen de nok van het dak aan kijkt. Hier is de kamer bijna 5 meter hoog! Ook zie je de originele spantconstructie, die we netjes hebben gerestaureerd. Is je trouwens al opgevallen dat je het kleine, vierkante raam in de voorgevel niet terugziet in deze kamer? Dit raam hebben we aan de binnenzijde dicht gezet, zodat we hier kledingkasten konden inbouwen.

Badkamer

Ook de badkamer is helemaal nieuw. Voorheen was er namelijk alleen een badkamer(tje) op de begane grond. Dat vinden wij bij Woonklaar niet ideaal, dus creëerden we een nieuwe badkamer op de verdieping. En wat voor één! Voor een optimale indeling hebben we de bestaande balkondeur verwijderd en de opening dicht gemetseld. Maar aan licht en ventilatie is hier geen gebrek, door het nieuwe ventilatiesysteem en het uitgekiende lichtplan. Tel daar vloerverwarming en luxe sanitair en kranen bij op, en je hebt een heerlijke comfortabele badkamer!

Overige slaapkamers

Aan de voorzijde zijn nog twee extra slaapkamers, voor kinderen of logés. Of – zoals wij het nu ingericht hebben – misschien wel voor thuiswerk of studie. De indeling is hier hetzelfde gebleven, maar toch is alles vernieuwd. We vertelden eerder al dat o.a. de binnenwanden nieuw zijn, maar we hebben hier ook een compleet nieuwe zoldervloer gebouwd, bereikbaar met een vlizotrap. Deze riante bergzolder maakt dit huis wat ons betreft compleet!

Meer weten of zien?

Er is nog veel meer te zien én lezen! Over dit leuke huis in Enter, maar ook over de andere huizen van Woonklaar.